Ce este profilaxia?

Profilaxia dentara este prima si cea mai importanta etapa in ingrijirea dintilor si trebuie sa inceapa inca din copilarie, odata cu aparitia dentitiei de lapte si sa continue toata viata.

Profilaxie dentara – placa bacteriana reprezinta pelicula de bacterii si resturi alimentare acumulata pe dinti are aspect de substanta moale, alba sau incolora. Se indeparteaza prin periaj. Bacteriile se formeaza in mod constant in cavitatea bucala, hranindu-se cu resturile alimentare si saliva. Atunci cand acizii din placa ataca dintii, se formeaza cariile. Formarea placii are loc la 12 ore de la periaj, astfel incat periajul de doua ori pe zi este esential, la fel ca si utilizarea zilnica a atei dentare.

Acumularea placii bacterienea este usor de prevenit prin periaj – cel putin de doua ori pe zi, pe toata suprafata dintelui. Este importanta si limitarea alimentelor dulci si lipicioase, precum si curatarea profesionala, de catre dentist, cel putin de doua ori pe an. Tartrul reprezinta placa bacteriana acumulata in timp si transformata intr-o pelicula dura, incolora sau de culoare galbuie – cenusie. Se poate indeparta numai de catre medicul stomatolog. Tartrul irita gingiile, acestea se inflameaza, iar la un moment dat incep sa se retraga de pe dinti, fapt ce duce la formarea unor “buzunare” intre gingie si dinte.