Igiena orala la copii

Igiena orala la copii





Toti parintii isi doresc copii sanatosi, iar asta include si dinti stralucitori si gingii sanatoase. Grija pentru acest aspect de la o varsta frageda asigura sanatatea viitorilor dinti ai copiilor dumneavoastra. Cea mai buna metoda de a asigura sanatatea orala a copilului este igiena dentara corecta, inceputa din copilarie si incurajata pe toata durata vietii.

Ingrijirea inaintea eruptiei dintilor

- Incepeti curatarea cavitatii bucale a bebelusului inainte de aparitia dintilor. Stergeti gingiile dupa fiecare masa, cu o discheta de vata umezita in apa calduta.

- Nu incercati sa curatati gingiile daca bebelusul este obosit sau irascibil.

- Nu este nevoie sa folositi pasta de dinti.

Dupa aparitia primilor dinti

- Incepeti ingrijirea dintilor chiar de la aparitie; acestia sunt importanti deoarece vor pastra spatiul pentru dintii permanenti, iar daca nu sunt ingrijiti pot dezvolta gingivita. Imediat dupa ce ii cresc doi dinti alaturati, aratati-i copilului sa foloseasca ata dentara.

- Incercati sa transformati periajul intr-o activitate amuzanta pentru copil. Retineti ca abia in jurul varstei de 7 ani va avea dexteritatea necesara pentru a se peria singur. Copiii invata prin imitatie, astfel incat parintii sunt cel mai bun exemplu de urmat.

- Aveti grija la carii - primele semne sunt usoare decolorari si eroziuni. La culcare sau in timpul zilei, nu lasati lapte sau suc la discretia copilului.

- Dupa masa, dati copilului sa bea apa - majoritatea mancarurilor de copii se spala cu usurinta doar cu apa. Ideal este sa utilizati cat mai repede (aproximativ la un an si jumatate) o periuta foarte moale, pentru a obisnui copilul cu periajul.

- La varsta de doi ani folositi pasta de dinti fara fluor, cat un bob de mazare. Asteptati pana pe la trei ani, cand copilul nu mai inghite pasta de dinti, pentru a folosi pasta cu fluor.

- Chiar daca foloseste o pasta de dinti cu fluor, pentru prevenirea cariilor sunt importante suplimentele cu fluor.

- Incurajati copilul sa consume alimente sanatoase si evitati gustarile frecvente dintre mese.

- Programati prima vizita la stomatolog; aceasta poate astepta pana la varsta de trei ani, cu conditia pastrarii unei igiene orale corecte. De obicei se recomanda ca prima vizita sa aiba loc intre 6 luni si un an.

Prima vizita la stomatolog

Desi nu este obligatoriu, este bine sa duceti copilul la un stomatolog specializat in ingrijirea copiilor (pedodont). Obiectivul medicului va fi sa previna eventualele probleme si sa supravegheze dezvoltarea danturii. Prima vizita a copilului la medicul stomatolog trebuie sa aiba loc in perioada de 6 luni de la aparitia primului dinte si nu mai tarziu de varsta de 12 luni.

Prevenirea cariilor

Odata ce toti dintii au erupt (in jurul varstei de doi ani si jumatate), medicul va incepe sa aplice fluor pe dinti. Scopul fluorului este de a intari smaltul si de a preveni cariile. Daca resturile alimentare nu sunt indepartate imediat dupa masa, se transforma in acizi ce perforeaza smaltul. Intrebati stomatologul de suplimentele cu fluor.

Administrarea prelungita de antibiotice poate produce schimbarea culorii dintilor, de vreme ce multe medicamente pentru copii contin zahar. Obisnuiti copilul sa isi perieze dintii dupa administrarea medicamentelor.

Regulile unei sanatati orale sunt periajul dentar de cel putin doua ori pe zi si utilizarea atei dentare cel putin o data pe zi. Puteti invata copiii cum sa se spele pe dinti cu periuta si pasta de la varsta de 2 - 3 ani, cu conditia sa fie supravegheati. Nu-i lasati sa inghita pasta de dinti.

Pe masura ce se dezvolta dantura, medicul poate sigila cu o rasina protectoare molarii, unde are loc masticatia, pentru a-i proteja de bacterii.

Probleme - Daca copilul este predispus la aparitia cariilor, este posibil ca nici cea mai stricta igiena sa nu-l fereasca de probleme. In cazul in care copilul se plange de dureri de dinti, consultati medicul imediat. Medicina moderna permite obturarea cavitatilor in conditii sigure. In cazul unei malformatii grave sau a deteriorarii extinse a dintilor, medicul recomanda o coroana, ce va preveni raspandirea afectiunii. In cazul problemelor ortodontice, acestea trebuiesc rezolvate inca dinaintea aparitiei dentitiei permanente, pentru a asigura dinti permanenti sanatosi.

Sugerea degetului este un obicei normal pentru copii si de obicei dispare pana la varsta de doi ani. Daca obiceiul continua dupa varsta de trei ani, poate duce la strambarea dintilor sau a muscaturii. Se recomanda consultarea medicului, care va va da informatii privind abordarea problemei.

Odata cu cresterea copilului, vizitele periodice la stomatolog variaza intre trei si 12 luni.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *