Ce sunt fatetele dentare?

Ce sunt fatetele dentare?

Fatetele dentare,  reprezinta un invelis subtire din rasina compozita sau ceramica, aplicat pe fata vizibila a dintelui pentru a-l restaura sau a-i imbunatati  aspectul estetic. Daca fatetele din compozit se pot realiza atat in laborator cat si prin tehnica directa in cabinet, construite de medicul dentist, cele ceramice pot fi obtinute doar cu ajutorul laboratorului de tehnica dentara, dar calitatea lor, atat in ceea ce priveste rezistenta, cat si din punct de vedere al aspectului estetic, este net superioara.

Fatetele se indica pe dinti cu modificari de culoare, forma sau pozitie, pe dinti fisurati sau fracturati, cu scopul cosmetizarii acestora. Aplicarea lor are insa si anumite limite. Fatetele nu se pot aplica pe dinti cu distructii mari sau daca dorim o modificare foarte mare de culoare. De asemenea, nu se recomada la pacienti cu bruxism (scrasnit din dinti) sau cu probleme ocluzale (de muscatura).

Tratamentul prin fatete ceramice consta in mai multe sedinte. In prima sedinta medicul dentist trebuie sa analizeze atent cazul si sa parcurga anumite etape de examinare pentru a fi sigur ca indicatia este corecta. Apoi se trece la prefigurarea modificarilor dorite pe dinte.

Intr-o sedinta ulterioara se realizeaza prepararea dintelui, care poate sa conste doar in amprentare (medicul dentist ia forma dintelui) pentru fatetele no-prep sau in slefuire si amprentare. S˜lefuirea este minim invaziva, se lucreaza doar in grosimea smaltului, fara a afecta rezistenta dintelui sau vitalitatea acestuia. La urmatoarea intalnire se cimenteaza fateta pe dinte, pacientul prezentandu-se mai apoi doar pentru control sau mici finisari.

La fatetele directe realizate de medicul dentist in cabinetul stomatologic nu mai e necesara implicarea laboratorului de tehnica. Acest tip de fatete se realizeaza din rasina compozita (ca si materialul de obturatii-plombe) si permite reducerea numarului de vizite la cabinetul stomatologic.

Practic, dupa etapa de consultatie si stabilire a planului de tratament se recurge, in a doua sedinta, la realizarea fatetei. Uneori, poate fi necesara o a treia intalnire pentru control si finisari.

Fatetele dentare va pot reda zambetul pe buze prin tehnici minim invazive!

Pentru mai multe informatii si lamuriri, va asteptam la cabinetul nostru ASNAN cabinet implantologie Crangasi-Giulesti, Bucuresti sau ARTDENT cabinet implantologie Rahova.

Puteti sa ne vizitati si pe internet la www.implantulmeu.ro, sau sa ne contactati telefonic.

 

Sursa: http://www.dentistonline.ro/articole-medicale/Estetica-dentara/ce-sunt-fatetele-dentare.html

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *