Ce ar trebui sa stii despre detartraj

Ce ar trebui sa stii despre detartraj





Igienizarea dentara reprezinta indepartarea bacteriilor si a tartrului care s-au depus pe dinti de-a lungul timpului.
Dintii tai sunt permanent scaldati in saliva bogata in calciu si alte substante, care ii protejeaza, dar care in acelasi timp au tendinta sa se acumuleze pe dinti sub forma de tartru.
Tartrul este frecvent colorat ca si dintele si poate fi ignorat cu usurinta, dar poate fi colorat in maro, fiind vizibil si inestetic.
Cand se aduna in cantitate prea mare, ofera bacteriilor conditii de atac asupra gingiilor, tartrul fiind de altfel principala cauza a gingivitei si parodontozei.
Scopul igienizarii dentare este sa se curete dintii de bacterii si sa se lustruiasca, lasand o senzatie foarte placuta de “neted si curat” si de asemenea o respiratie proaspata.

Cum se face igienizarea dentara ?

1) Instrumente ultrasonice
Sunt instrumente speciale care prin vibratiile specifice ultrasunetelor indeparteaza depozitele mari de tartru, fara sa se afecteze insa structura smaltului. De asemenea, spray-ul de apa pulverizeaza si resturile mai mici, fara sa supraincalzeasca dintii.
Intensitatea ultrasunetelor se poate regla, astfel incat sa nu ai nici o senzatie neplacuta de presiune.

2) Periaj si Lustruire
Se face in completarea detartrajului cu periute speciale si gume de cauciuc moi, folosind o pasta de profilaxie, lasand suprafata dintilor neteda si lucioasa.

3) Air-Flow
Air-Flow-ul este un dispozitiv care foloseste o pulbere abraziva de bicarbonat si multa apa, fiind foarte eficient in indepartarea coloratiilor si pigmentatiilor de pe dinti (indeosebi petele de gudron la fumatori).

4) Fluorizare
Se face la final, fiind partea cea mai placuta , folosindu-se substante cu gust de menta, capsuni, cirese, pepene, ciocolata sau chiar in combinatii, la fel ca la o inghetata cu mai multe arome.
Gelul sau spuma de fluorizare se plaseaza pentru 30 secunde pe dinti, intarind dintele slabit de atacul acid al bacteriilor.
Cel mai bine este sa nu se bea si sa nu se manance 30 minute de la aplicarea fluorului.
Este dureros ?

Pentru majoritatea pacientilor nu este o procedura dureroasa, ba chiar e considerata placuta.
Daca simti vreun discomfort, se pot aplica geluri anestezice, cu gust agreabil.
Este indicat sa realizeze igienizarea dentara la inceputul tratamentelor stomatologice si apoi la 6 luni, iar la pacientii cu implanturi si la fumatori o data la 4 luni.
Daca esti interesat si crezi ca ai nevoie de un detrataj nu ezita sa ne contactezi

Sursa: http://dentalpremier.ro/ce-ar-trebui-sa-stii-despre-detartraj/

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *