Principalele etape privind montarea unui implant dentar si metoda (procedura) de inserare :

Principalele etape privind montarea unui implant dentar si metoda (procedura) de inserare :

Pasii sau etapele de urmat sunt:

  1. In primul rand pacientul trebuie sa se prezinte unui medic stomatolog pentru un control de specialitate. Acesta stabileste un plan de tratament si anume : numarul implantelor dentare  si tipul de lucrare necesara.
  2. Al doilea pas consta in efectuarea unor analize de sange si o ortopantomografie (radiografie speciala), care vor stabili starea generala de sanatate a pacientului precum si marimea osului de care dispune respectivul pacient pentru un implant dentar.
  3. Urmeaza apoi o sedinta in care se cresteaza gingia, urmata de realizarea unei mici gauri in osul maxilar numita edentatie, apoi se insurubeaza implantul cu o cheie speciala  si apoi se acopera cu gingia.
  4. Urmeaza un control post-operator, apoi o perioada de vindecare a zonei unde a fost facuta interventia care se intinde intre 3 si 6 luni. In ceasta perioada se formeaza celule osoase in jurul implantului dentar.
  5. In etapa a V a se monteaza formatorul gingival pentru o perioada de 14 zile.
  6. Se ataseaza bontul protetic, locul unde se va fixa restaurarea protetica;
  7. Cimentarea si realizarea lucrarii protetice: proteze, coroane si punti.
  8. Ultimul pas in reprezinta confectionarea dintelui si a protezei

Dupa aceste etape urmeaza controlul si evaluarea lucrarii protetice.

Cat de dureroasa este procedura ?

In timpul procedurii se utilizeaza o anestezie locala, pentru ca pacientul sa fie ferit de orice durere. Un procent foarte mic dintre pacientii cu implanturi dentare acuza mici dureri,  cei mail multi au doar un mic disconfort. Dupa ce procedura a fost finalizata, in majoritatea cazurilor se remarca o sensibilitate  a zonei de interventie, ce este foarte usor de controlat cu diferite medicamente analgezice si antiinflamatoare.

Riscurile si eventualele complicatii : Cea mai intalnita problema (principala) in tratamentul prin implanturi este igiena deficitara intalnita la o mare parte din pacienti – de igiena depinde in cea mai mare masura  pastrarea in timp a implantului.

Alte complicatii :

  • Inflamarea tesuturilor din jurul implantelor – periimplantita – cea mai intalnita complicatie a unui implant dentar ; Fumatorii sunt cei mai predispusi la aceasta complicatie.
  •  Alti factori importanti in aparitia complicatiilor reprezinta aparitia unor modificari progressive ale parametrilor parodontali traditionali: adancimea spatiului periimplamentar, sanatatea tesuturilor, nivelul clinic al insertiei gingivale, nivelul de sangerare, sangerarea provocata la examinare, indicele de placa dentara. Toate aceste lucruri sunt importante in depistarea potentialelor stari patologice.

Avantajele unui implant :

  • inlocuirea unui dinte lipsa se face printr-o singura coroana si nu prin 3, ca in cazul puntilor clasice;
  • nu influenteaza integritatea dintilor vecini;
  • permanenta si fiabilitate ;
  •  pacientii purtatori de proteze mobile pot beneficia de lucrari fixe;
  • are o estetica buna - lucrarile pe implanturi arata identic cu dintii naturali;
  • ajuta la pastrarea sanatatii danturii si la o stare de bine a pacientului;
  • pot imbunatati vorbirea
  • imbunatatesc ocluzia (muscatura) prin inlocuirea dintilor lipsa;
  • confort,  stare de bine si incredere data de un zambet curat.

Rata de succes si eventualul esec :

Implantul dentar are o rata de succes in Romania si pe plan mondial de peste 97%. Rata de succes este un pic mai mare la arcada inferioara decat la cea superioara deoarece are o constructie osoasa mai densa ce favorizeaza procedura de implant. Posibilul esec este cauzat, in primul rand, nu de respingerea organismului, ci de o serie de factori cum ar fi: igiena bucala deficitara, neprezentarea la controale periodice, incarcarea protetica gresita, esecul realizarii procesului de osteointegrare datorita pozitionarii gresite a implantului, consumul de tutun.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *