Cariile sunt neplăcute, ştim cu toţii acest lucru, pot provoca dureri insuportabile şi alte complicaţii nedorite, astfel încât este bine să urmărim prevenirea apariţiei lor prin cateva metode simple şi la îndemâna tuturor.
Prima “armă” împotriva cariilor este igienizarea corectă după fiecare masă (sau cel puţin dimineaţa şi seara). Este foarte important să ştim cum se efectuează în mod corect curăţarea dinţilor. Se începe prin utilizarea aţei interdentare pentru îndepărtarea resturilor alimentare dintre toţi dinţii, cu mişcări blânde, fără a răni gingia. La început este posibil ca aceasta să sângereze din cauza inflamaţiei gingivale, care va regresa ca urmare a periajului corect în câteva zile.
O variantă mai eficientă şi mai rapidă pentru aţa interdentară este duşul bucal. După îndepărtarea completă a resturilor alimentare dintre dinţi, se poate trece la periajul propriu-zis al dinţilor folosind o periuţă cu peri medii (sau moi dacă medicul stomatolog v-a recomandat-o) şi o pastă de dinţi care să conţină fluor. De menţionat este că nu contează firma producătoare a pastei de dinţi, sau cât a costat, atâta timp cât aceasta conţine fluor.
Cea mai importantă este tehnica de periaj: periuţa trebuie plasată jumătate pe dinţi, jumătate pe gingie, într-un unghi de 45 grade cu axul grupului dentar periat, iar mişcările se efectuează de la gingie spre vârful dintelui – aproximativ 10-15 mişcări într-un loc, apoi trecem la următorul grup. Nu trebuia uitată nici faţa dinspre limbă a dinţilor şi nici feţele pe care mestecăm (ale molarilor şi premolarilor). Cel mai bine, pentru a te asigura că realizezi periajul într-un mod corect şi utilizezi aţa interdentară aşa cum trebuie, arată-i medicului stomatolog şi roagă-l să-ţi explice. Seara după periaj trebuie să avem grijă să nu mai mâncăm nimic şi nici să bem altceva decât apa.
Evitarea consumului frecvent de dulciuri şi băuturi îndulcite, sau acidulate este foarte importantă. Băuturile acidulate, chiar dacă au îndulcitori artificiali, sau nu, sunt deosebit de periculoase pentru smalţul dinţilor prin aciditatea ridicată, dar şi pentru sănătatea întregului organism. Dacă totuşi le consumăm, este bine să ne spălăm imediat pe dinţi.
Fluorizările frecvente la medicul stomatolog, atunci când acesta le recomanda, sau la domiciliu cu diverse geluri procurate de la farmacii pot preveni apariţia cariilor prin întărirea smalţului dentar. Administrarea de Fluor la copiii mici este foarte importantă, mai ales când părinţii lor au o carioactivitate intensă; Pentru o administrare corecta a suplimentelor cu fluor, roagă medicul stomatolog să-ţi recomande doza potrivită pentru vârsta copilului tău.
Sigilarea dinţilor predispuşi la carii este o metodă foarte eficientă pentru prevenirea cariei dentare. Această metodă presupune aplicarea unei răşini fotopolimerizabile pe suprafeţele accidentate ale dinţilor permanenţi, suprafeţe foarte susceptibile la carie, având în vedere că unele şanţuri şi fosete sunt atât de înguste şi adânci, încât periuţa de dinţi nu ajunge niciodată să cureţe bine locurile respective, rezultatul fiind caria dentară. Sigilările au cea mai mare indicaţie la copiii între 6-13 ani, dar, în funcţie de tiparul eruptiv al fiecărui copil, medicul stomatolog poate stabili cel mai bine momentul propice pentru o sigilare.
Controlul stomatologic la 6 luni este obligatoriu pentru a decela eventuala susceptibilitate la carii, pe care nimeni nu o poate stabili mai bine decât medicul stomatolog. Tot acesta ne poate atrage atenţia asupra demineralizărilor dentare, depunerilor de placă în anumite zone, carii incipiente, sau alte afecţiuni dentare, pe care este bine să le tratăm înainte ca acestea să se complice.